Karanlık Melodileri ile Ash Code İstanbul’da!

Ash Code röportajı ile grup üyelerini yakından tanıyoruz. Karanlık melodileri ile İtalyan darkwave / synthpop grubu Ash Code, 13 Mart’ta İstanbul’da sahne alacak. Kara Balo Organizasyonu ile The Wall’da seyircisi ile buluşacak olan grup, 2014 yılında Napoli’de şarkıcı Alessandro Belluccio, klavyeci Claudia Nottebella ve basçı Adriano Belluccio tarafından kuruldu. Şimdiye kadar 3 albüm yayınlayan ve birçok ülkede konser veren grup, ilk kez ülkemizi ziyarete geliyor.

İstanbul çıkarması öncesi grup üyeleri ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Merhaba. Öncelikle sizleri biraz tanıyalım. Biraz kendinizden bahseder misiniz?

Alessandro: Merhaba. Genellikle stüdyoda üç kişi olarak prova alıyoruz. Claudia klavye, Adriano ise bas çalıyor. Sahnede genelde enstrümanları değiştiriyoruz ve böylelikle isteyen, istediği müzik aletini çalabiliyor. Kardeşim Adriano gothic markası Gothicat ile fazla meşgul olduğundan dolayı genellikle iki kişi olarak sahne alıyoruz.

Müzik yapmaya nasıl başladınız?

Claudia: Müzik ile her zaman iç içeydim. Çocukken büyükannem bana piyano öğretti. Sonra okul döneminde bazı punk ve gothic grupları ile çalmaya başladım. O sıralarda bas çalmayı öğrendim. Ama Ash Code ile ilk enstrümanıma geri dönmüş oldum.

Ash Code grubundan önce müzikal yolculuğunuz nasıldı? Farklı gruplar ile çalıştınız mı?

Alessandro: Açıkçası yıllar içerisinde çok farklı tarzda müzik yaptık ve başka gruplarda çaldık. Ama sadece Ash Code ile vizyonumuzu net bir şekilde odakladık.

Grup Üyelerinin Bir Araya Gelişi…

Peki, Ash Code nasıl bir araya geldi?

Alessandro: Ben ve Adriano ikiz kardeşiz ve zaten sürekli hep birlikte çalıyorduk. Gruba şans eseri başladık diyebilirim. Yani biraz spontane gelişti. Bir gün evdeyken yalnız başıma iki tane demo üzerine çalışıyordum. Claudia bana synth melodileri konusunda yardımcı oldu ve harika akılda kalıcı bir yetenek yaratma fırsatını keşfettik. Bu iki şarkıyı Soundcloud’a (kim olduğumuzu yazmadan) koyduk ve birçok müzik kullanıcısından ve müzisyenden inanılmaz bir geri dönüş aldık. Daha sonra dediğimiz tek şey şu oldu: “Tamam hadi bu grubu gerçek yapalım!”

Karanlık melodileri ile İtalyan darkwave grubu Ash Code 13 Mart'ta İstanbul'da sahne alacak

Peki, kimlerden etkileniyorsunuz? Müziğinize ilham olan isimler kimlerdir?

Claudia: Joy Division, New Order, Depeche Mode ve Bauhaus fazlasıyla etkilendiğimiz isimler. Ayrıca Cold Cave, Blank Dogs, The Soft Moon ve Lust for Youth’ın da müziklerini oldukça beğeniyoruz.

Oblivion albümü, kötü deneyimleri bilinçli bir şekilde unutmayı anlatıyor”

Şimdiye kadar üç tane albüm yayınladınız. Albümler bize neyi anlatıyor? Bu üç albüm arasında herhangi bir konsept farklılığı var mıdır?

Claudia: Evet, hepsi de farklı bir konsepte dayanıyor. Oblivion albümü, kötü deneyimleri bilinçli bir şekilde unutmayı anlatıyor, bu yüzden unutmak olumlu bir yol. İnsanlık dışı yaşadığımız bu çağ bizi endişelendiriyor. Dünya insana ait değil ve O, kendisini diğer türlerle paylaştı. Onu korumamız gerekiyor. Her farklı bakış açısına saygı ile eğilmeliyiz.

She Past Away’in Katarsis şarkısı ile yaptığınız çok güzel bir remix’iniz var. Başka kimin şarkılarını remix’lediniz?

Claudia: Bu şarkıyı remix’lemek bizim için bir zevkti, She Past Away’i çok seviyoruz. İlk sahne performansımız 2014’te Napoli’de idi ve festivalde onlar da vardı. O zamandan beri arkadaş olduk, onlar sahnedeki en yetenekli ve alçakgönüllü müzisyenlerdi. She Past Away remix’inden sonra Clan Of Xymox, Hante, Moby ve Holygram gibi diğer büyük sanatçıların parçalarını da remix’ledik.

13 Mart’da Kara Balo Organizasyonu ile ilk kez Türkiye’de sahne alacaksınız ve bu konuda biz de oldukça heyecanlıyız. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Alessandro: Şahsen 10 yıl önce farklı bir grupla İstanbul’daydım, sadece 12 saat oradaydık ama İstanbul’u çok sevdik… Şimdi ise harika şehrinizi Ash Code olarak ziyaret etmek için daha fazla kalmaktan mutluluk duyuyoruz!

Karanlık melodileri ile İtalyan darkwave grubu Ash Code 13 Mart'ta İstanbul'da sahne alacak

Wearethehippies 2020