Ağaçlar, Mantarlar Sayesinde Sosyal Ağ Kuruyor

Doğanın kendi lisanı, beşeriyetin kendi iletişim dilinden çok daha gizemli ve mucizevi. Ağaçlar kendi kökleri ve mantarlar sayesinde birbiriyle ve diğer organizmalarla sosyal ağ kurarak kendi iletişim dillerini oluşturuyorlar. Doğadaki sosyal ağ, keşfettikçe mucizevi bir hal alıyor!

Ormanın derinliklerinde yürürken, gördüğünüz tüm o görkemli ağaçların hem birbiriyle hem de diğer organizmalarla sürekli olarak iletişim kurduğunu ve bunu bir “sosyal ağ” üzerinden paylaştıklarını hayal edin. Üstelik bunların hepsi, siz yürürken ayaklarınızı bastığınız toprağın altında gerçekleşiyor. Birçok mikrobiyolog mantarların, bitkilerin ve ağaçların diğer organizmalarla sağladığı iletişim kurgusunu tanımlamak için “sosyal ağ” terimini kullanmaya başladı.

Doğadaki “Sosyal Ağ” Mucizesi

Yeryüzündeki bütün ağaçlar, yeraltı mantarları ile simbiyotik bir birliktelik oluştururlar. Ağaçlar ve ormandaki diğer tüm organizmalar için iletişim ağını keşfeden ve bu iletişimi gerçekleştiren organizmalar ise mantarlardır. Mantarlar miselumu (mantarların yeraltında kalan kısmı) ince iplik kütlesi ile birlikte toprağa gönderir. Miselyum besinleri ve suyu toplar, tekrar bitkiye geri getirir. Geri gelen besinler fotosentezle birlikte şeker veya başka bir madde ile değişir.

Doğadaki "sosyal ağ" mucizesi
Görsel “brightvibes.com” sitesinden alınmıştır.

Ekolojist Suzanne Simard, doğadaki organizmaların birbirleriyle konuştuklarını keşfetti

Ekolojist Suzanne Simard, yaklaşık 20 yıl önce ağaçların kendi ihtiyaçlarını ilettiğini ve toprağa gömülü mantarlar aracılığıyla diğer besin maddelerini istediğini keşfetti. Başka bir deyişle, birbirleriyle “konuştuklarını” buldu.

Mantarlar bilinenin aksine, vücutlarının çoğu miselyumdan oluşur. Bu iplikler, şu anda farklı bitkilerin ve farklı türlerin köklerini birbirine bağlayan bir çeşit “sosyal ağ” olarak adlandırılır. Dolayısıyla bir çeşit yeraltı interneti gibi davranmaktadır.

Bu ağ sayesinde ağaçlar, besinlerini ve bilgilerini paylaşarak veya ağa toksik kimyasallar yayarak istenmeyen bitkileri sabote edip, komşularına da yardım edebilirler. Bu da aralarındaki iletişim ağının aslında ne kadar güçlü ve mucizevi olduğunu gösteriyor yine.

Wearethehippies 2019