Sindicato Vertical: İspanya’dan Keyifli Bir Post-punk Esintisi

İspanya’nın başarılı post-punk gruplarından Sindicato Vertical, ülkenin en keyifli post-punk goth grubu Cromosoma 3 dağıldıktan sonra yeniden kuruldu. 2017 yılından beri icra ettikleri müzikleri ile İspanya’nın sıcak esintisine, karanlık ve duru melodileri ile karşılık verdiler.

6 Aralık Cuma günü İstanbul çıkışlı darkwave projesi Dahakara ile KargaArt’da sahne alacak grup ile kısa bir söyleşi gerçekleştirdik.

Merhaba. Sizleri tanıyalım. Neler yapıyorsunuz?

Gerardo: Merhaba ben Gerardo. Şarkıların mix’leri yapıyorum ve grupta vokalim. Aynı zamanda bir müzik mağazam var. Müzik ile çoğunlukla iç içe olduğumu söyleyebilirim.

Manu: Merhaba. Grubun gitaristiyim. Aynı zamanda bir okulda öğretmenlik yapıyorum. Müzik yapmaktan ve bir şeyler öğretmekten keyif alıyorum.

Paco: Merhaba ben Paco. Grubun bir diğer gitaristiyim. Müzik yapıyor olmanın dışında dijital, görsel ve işitsel animasyonlar üretiyorum. Mutlu ve keyifli bir hayatım var.

Javi: Selamlar. Grubun bass gitaristiyim. Aynı zamanda bir İngiliz akademisinin yöneticiliğini yapıyorum.

Müzik yapmaya ve üretmeye ne zaman başladınız?

Hepimiz, kendimizi bildiğimizden beri müzik ile iç içeyiz diyebiliriz. Özellikle bir dinleyici olarak çocukluğumuzdan beri müzik dinliyoruz. Sadece tek bir tür ile sınırlı değil. 90’lı yılların ortalarına doğru hepimizin farklı stillerde grupları oldu ve profesyonel bir şekilde müzik yapmaya o zaman başladık. Müzik konusunda çok yönlüyüz diyebiliriz.

Sindicato Vertical ne zaman kuruldu? Nasıl bir araya geldi?

Grubumuz 2017 yılında kuruldu. Üçümüz Cromosoma 3 projesinde beraber çalıyorduk. Daha sonra gruptan ayrılınca Manu ile tanıştık. Sindicato Vertical böylece kurulmuş oldu.

“Sözler, konuşmaktan pek de hoşlanmadığımız ama müzik ile birlikte ifade etmek istediğimiz şeylerden oluşuyor”

Kaç tane albümünüz var? Şarkılar ve albümler genelde neyi anlatıyor bize?

Şu anda iki şarkıdan oluşan bir single kaydımız var. Ve çok yakın bir zamanda bir LP yayımlayacağız. Sözler ise konuşmaktan pek de hoşlanmadığımız ama müzik ile birlikte ifade etmek istediğimiz şeylerden oluşuyor. Bazen de hoşlanmadığımız bazı durumları alaycı bir şekilde, farklı olmalarını istediğimiz durumlardan bahsediyoruz. Müzik bu durumları ifade etmek için kullandığımız keyifli ve güzel bir yol.

Kimleri dinliyorsunuz? Kimlerden etkileniyorsunuz?

Aslına bakarsanız çok fazla etkilendiğimiz isim var. Ama grup için etkilendiğimiz grupları ve müzisyenleri The Sound, Bauhaus, The Smiths, Joy Division, Sonic Youth, Misfits ve Cramps şeklinde sıralayabiliriz. Her ne kadar bizim etkimiz elbette daha baskın olsa da özellikle Alman dışavurumluğu ve bilimkurgusundan da oldukça esinleniyoruz.

6 Aralık’ta Türkiye’de bir etkinliğiniz olacak. Bununla ilgili neler paylaşmak istersiniz?

Türk insanıyla duygu alışverişinde bulunmak istiyoruz. Ve bunu müzik aracılığı ile yapacak olmaktan dolayı oldukça heyecanlıyız. Sizlerin nezaketinin de bunu destekleyeceğini umuyoruz. Orada görüşmek üzere!

Facebook: facebook.com/SindicatoVertical

Wearethehippies 2019